A legolcsóbb és leggyorsabb, ha nincs tojásfánk, ez Mr. Doe örökbecsű megállapítása. Én viszont nem hagytam magam. Alvásidőben összegyúrtam 10-10 dkg lisztet és sót kb. 70 ml víz segítségével. Aztán elosztottam a kész tésztát annyi felé, amennyi színt szerettem volna összehozni. Fogtam a temperát, nyomtam egy mogyorónyit a gyurmához, eldolgoztam és kész. Tojás alakú kb. 4 mm vastag lapokat formáztam kézzel egy nejlon zacskón, a csúcsaikon egy hurkapálcával lyukat fúrtam, aztán sütőpapíros tepsire pakoltam át mindet. Kezdetben 50 fokon, aztán kb. 100 fokon kisütöttem a tojásokat. Talán 1 órát voltak a sütőben - a lényeg a kiszárításon van és nem a sütésen (és egyszer meg is forgattam a formákat).
Volt még karácsonyról arany színű fonalam, azt átfűztem a lyukakon. Amikor kézzel nem ment, mert túl pici volt a luk, zsákvarrótűvel oldottam meg a problémát.
Aztán a kölök sétáltatása alatt vágtam pár izmosabb zöldellő ágat. Fontos, hogy masszív ágak legyenek, mert a só-liszt gyurma formák elég nehezek. Az elkészült tojásfánk így néz ki.
Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Ti mondtátok