A Névtelen család

A főbb szereplők: Jane Doe Doe Junior Mr. Doe

Előzmények

Ti mondtátok

  • Jane Doe: Elnézést, de tájára se néztem a blognak! Remélem, találtak szakembert, ha nem, és még nem késő, én... (2014.01.13. 14:10) Rágásról megint
  • Ancsika32: Kedves Jane Doe! Örülök, hogy fenti hasonló problémám kutatása közben felfedeztem oldalát! Kisfiam... (2013.11.04. 05:55) Rágásról megint
  • windmillly13: Kérhetném hogy "fogadjatok örökbe!", bár velem több nyűgöd lenne, mint Pimpivel.Én már "nem az a f... (2013.08.09. 16:16) Szurdok
  • windmillly13: Hurrá! Köszi , megtaláltam a dalt, remek!+ , ha belegondolok, hogy a túra után micsoda lábfájás gy... (2013.08.09. 16:06) Csóványos
  • windmillly13: Szívből, szeretettel gratulálok!!!! Remélem készült foto, és egy alkalmas pillanatban, úgy by the ... (2013.07.31. 19:29) Felvettek
  • Utolsó 20

2011.02.07. 17:04 Jane Doe

Konfitálás

A születésnapomra rányomta a bélyegét anyu hiánya. Hogy mennyire nemcsak a szívünkben él az emléke, mi sem mutatja jobban, mint a következő történet.

A mélyhűtőben nyár óta várta a libamáj, hogy elkészítsem. Az a máj, amit még anyu vett, hogy majd ő kisüti nekünk. Ő is az anyjától tanulta a módszert, mestere volt, mindig isteni finomra sikerült a konfitálás. Én csak egyszer próbálkoztam ezzel, és csúfos kudarcot vallottam vele, a továbbiakban meg inkább meghagytam azoknak a sütést, akik értenek is hozzá.

Most azonban muszáj volt összeszedni a bátorságomat, különben kárba vész az alapanyag. Csak nem volt kitől kérdeznem... Apuval összekapartuk minden emlékünket, mert mindig ő pucolta a fokhagymát anyunak, ő volt az elmúlt 12 év kuktája, nekem meg nagyon sokszor mesélte el anyu az elkészítés módját, hátha elhiszem, hogy fog menni. Megnéztem pár receptet is a neten, aztán belevágtam. Fokhagymával alaposan megtűzdeltem a májakat, aztán éppen csak gyöngyöztetve megsütöttem annyi zsírban, ami ellepi. Bő 50 perc alatt lett kész. Kiszedtem tálra, finoman megsóztam. Tesómmal nekiültünk, és mindketten kimondottan finomnak találtuk. Már-már majdnem olyan jól eltaláltam, mint ahogy azt az én megboldogult anyukám csinálta. Szóval Anyuci, megnyugodhatsz, a hagyomány tovább él, a jövőben én készítem a családnak az ünnepi májat. Sőt még arra is rájöttem, hogy melyik a legjobb alapanyag. Erről is annyit beszéltél nekem, de nem tudtam mihez kötni. A saját bőrömön aztán megtapasztaltam, hogy melyik a jól kihízott máj, ami majd elolvad a szájban, és melyik az, amelyik nem lesz puha, hiába sütöm óvatosan.

Fájó szívvel ünnepeltünk, de azért mégis boldogan, mert amíg tudok olyasmi májat sütni, mint amilyet te is készítettél, addig elhisszük, hogy most te is mosolyogtál odafönt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://doe-family.blog.hu/api/trackback/id/tr152644745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arzénka · http://arzen.freeblog.hu 2011.02.08. 15:07:08

Ez pedig megint egy szép írás... :) Kellene neked ezzel foglalkoznod, asszondom.

windmilly2011 2011.02.08. 20:06:22

amire elolvastam, már hullanak a könnyeim......Drágaságom, légy nagyon, nagyon boldog!:-)))
süti beállítások módosítása